Kam se psem bez vodítka?

Na psí hřiště!

Nemá si váš pejsek kde hrát? Vezměte jej na psí hřiště! Vyřádí se tu i seznámí s jinými psy, což by měla být důležitá součást jeho výchovy.

Na klasické dětské hřiště pejsci mívají vstup zakázán. A přitom si až na výjimky tak rádi hrají. Nehledě na to, jak je pohyb pro psy důležitý. Víte třeba, že pejsek by v prvním roce svého života měl hodně běhat do kopců? Aby se mu správně vyvinuly klouby. Psí hřiště je pro tyto účely přímo ideální. Obzvláště ve velkých metropolích, v nichž jsou možnosti volného výběhu psů omezené.

Místo, kde psi mohou být psy

Máte pejska? A žijete ve městě? A kde svého chlupáče venčíte? V parku? Pouštíte jej na volno, nebo jej máte pořád na vodítku? Otázek tohoto typu by mohla být celá řada. Pejskaři ani pejsci to ve velkých městech nemají jednoduché. Jejich život je plný zákazů a příkazů, o nichž venkovští psi nemají ani tušení. V hlavním městě (a dalších metropolích) tento problém vyřešili chytře. Pejskům a jejich páníčkům vyšli maximálně vstříc zřízením speciálních psích hřišť, tedy oplocených prostor, v nichž psi mohou být psy. Alespoň odpověď na otázku: „Kam můžu se psem?“, mají Pražané vyřešenou.

Ta pravá zábava pro psy

O zábavu na psím hřišti pejskové rozhodně nemají nouzi. Volný výběh však není jediným psím lákadlem. Chlupáči se tu mohou potkávat s jinými psy, a tím se tzv. socializovat, což je důležitou složkou výchovy psa. Socializovaní psi, tedy ti, kteří jsou zvyklí jak na ostatní psy, tak i lidi, nejsou tolik agresivní jako jejich nesocializovaní kolegové. A psí hřiště je ideálním způsobem, jak pejska lidem i psům navyknout.

 

dogs-2556820_1920

 

Psí hřiště nahradí i cvičiště

Psí hřiště ovšem slouží i páníčkům, kteří mohou svého pejska na hřišti cvičit a trénovat. Aby byl trénink úspěšný, snažte se za každý dobře provedený povel pejska odměnit. Zapomeňte ale na sladkosti (máme namysli třeba piškotky), kterými byste svému čtyřnohému příteli mohli i ublížit, a raději svou pozornost zaměřte na k tomu určené pamlsky pro psy ze specializovaných obchodů pro zvířata. Ty opravdu kvalitní svým složením vašemu chlupáčovi naopak prospějí. Přinejmenším bývají dobrým zdrojem bílkovin.

Na hřišti se zabaví i páníčci

I hřiště pro psy ovšem má svá pravidla. Přístup na něj nemají psi agresivní, nesocializovaní (zde vidíte, jak je socializace psů důležitá) a hárající feny. Kamarádští pejskové stejně jako jejich páníčkové tu ovšem jsou vítáni. I ti zde samozřejmě mohou navázat nová přátelství. S dalšími pejskaři jedno zaručené společné téma, a to jsou právě psi.

 

playing-puppies-790638_1920

 

Najděte si hřiště poblíž vašeho bydliště

Největší pražské psí hřiště se nachází u Podolské vodárny na Praze 4 a za jejím vznikem stojí zpěvačka Marta Kubišová. Snad v každé městské čtvrti najdete několik psích hřišť. Například naproti úřadu Prahy 8 je velké hřiště s překážkami a ve Vysočanech, v Parku Podviní se plánuje otevřít kavárna bezprostředně vedle hřiště. Všechna hřiště jsou oplocená a nechybí v nich dostatek košů na psí výkaly (ty samozřejmě pejskař po svém miláčkovi musí uklízet). Pokud byste i vy na psí hřiště se svým chlupáčem vyrazili a zrovna o žádném nevíte, zadejte si do vyhledávače pojem psí hřiště Praha a vyberte to nejbližší vašemu bydlišti. Budeme určitě rádi, když se s námi podělíte o zkušenosti z hřišť.