Pořízení štěňátka – výběr plemene a CHS

Předem našeho článku bychom Vás rádi upozornili, že vycházíme pouze z vlastních zkušeností, zkušeností pejskařů v našem okolí a z našich zákazníků.
Naše tvrzení nepodkládá žádný výzkum ani studie, pouze náš selský rozum. Budeme rádi za Vaše reakce a názory k článku.
 

Výběr plemene

Jistě má každý z Vás nějaké oblíbené plemeno, které se Vám líbí, a jste přesvědčeni, že právě tento pejsek bude ten pravý pro Vás. Je ale důležité si uvědomit, že každé plemeno má své specifické povahové vlastnosti, vlohy a předpoklady k tomu, čemu byste se v budoucnu měli věnovat. Jistě víte, že rozdíl mezi např. čivavou a Border kolií je skutečně velký, ale i tak tyto dvě plemena spojuje jedno a to, že jsou velice populární.
 
Internet je plný nabídek štěňátek a to jak od CHS (chovatelská stanice) s PP (průkaz původu)tak od pochybných rádoby chovatelů pejsků bez PP, ne-li přímo množitelů.
 
Pokud jste si již vybrali Vašeho vysněného pejska, nebylo by určitě od věci si nejdříve o daném plemeni něco nastudovat. Velice dobrým zdrojem informací jsou knihy daného plemene, FCI, či informace přímo od chovatele, který má s daným plemenem zkušenosti.
 
Pokud máte za sebou studium daného plemene a jste stále opravdu přesvědčeni o tom, že jste schopní pejskovi dát vše, co potřebuje je na čase vybrat si chovatele, kterému svěříte svou důvěru a peníze za Vašeho chlupáče.
 
Nezapomínejte ale na to, že pořizovací cena štěňátka je jen zlomek toho, co za pejska celkem utratíte. Čekají vás výdaje za veterináře, krmivo, pamlsky, hračky a psí výbavu. Proto je důležité zvážit svoje celkové finanční možnosti a i podle nich vybírat správné plemeno.

 

civava

 

Jedinec s PP

jedinec s průkazem původu "s papírama"

 

 Myslím si, že pes s PP je pro mě zbytečný, vždyť já nechci chodit na výstavy a soutěže, je to akorát moc peněz.“

 

S tímto názorem se setkáváme opravdu denně a rádi bychom věci uvedli na pravou míru.

Tím, že si pořídíte štěně z CHS, tedy s průkazem původu si mnohdy ušetříte spousty starostí a peněz v budoucnu. Přeci jen chovatel, od kterého štěňátko berete, je ve většině případů zkušený chovatel, který Vám dokáže poradit a rád se podělí o své zkušenosti s plemenem, což v začátcích ocení jistě každý.
 
Pokud nestojí přímo ve smlouvě, nejste nuceni s pejskem chodit na výstavy a je tak čistě na Vás jestli budete mít z jedince šampiona či gaučového povaleče. Nemůže se Vám také stát, že Vám např. s BOC (Border kolie) vyroste poloviční NO (Německý ovčák). 
 
My jsme toho názoru, že raději větší počáteční investice, než starosti a truchlení v budoucnu kvůli zatajeným vrozeným nemocem od pochybného množitele.
 

 

 
To, že za pejska s PP zaplatíte více, všichni víme, má to ale své důvody!
 
 

Aby mohl být daný jedinec uchovněn musí s ním chovatel provést bonitaci.

Zde se kontrolují fenotypové vlastnosti, respektive exteriér psa, což v praxi zahrnuje i chrup, počet prstů a samozřejmě celkový tvar těla a výšku v kohoutku. Obvykle je vyžadována předešlá veterinární prohlídka a různá vyšetření - zda pes netrpí nějakou vrozenou, nebo dědičnou chorobou atd. Aby byl daný jedinec uchovněn je nutné splnit i další kriteria, obvykle se jedná o zkoušky a výstavy, které se u daného plemene požadují.

 

V případě, že je fena uchovněna, hledá se ženich. Ženich si za své spojení také účtuje. Cena bývá na domluvě, popřípadě se nakrytí může vykompenzovat štěňátkem namísto peněz. Když si k tomu přičteme péči o štěňátka, krmivo, očkování, odčervení, očipování, vydání PP, Pas atd, musíte sami uznat, že si chovatelé opravdu moc kapsy nenacpou, jak si mnozí neustále myslí.

 

Je všem jasné, že tyto úkony nejsou zadarmo a je nutné zmínit, že se sumy dostávají na desetitisíce. 

Při odběru štěněte podepisujete kupní smlouvu, která obsahuje veškeré informace a pokyny, které byste měli dodržovat.

Mnohé CHS si vyžadují právo na odebrání jedince, pokud se prokáže, že je pejsek v nevhodných podmínkách a to bez finanční náhrady. Kvalitní CHS nabízí v době dovolené hlídání, samozřejmostí je poradenství ve dne v noci či dokonce doprovod na výstavách a jiných soutěžích.

Je ale nutné zmínit, že se bohužel v dnešní době najdou i nekvalitní CHS, proto není od věci si nejdříve o dané CHS zjistit bližší informace.

 

28001182_1960437327301920_81872238_n

 

 

Jedinec bez PP

jedinec bez průkazu původu "bez papíru"

 

Tady bych asi dodala jen to, že útulky jsou plné nechtěných psích společníků, které už někoho omrzeli.

 

V případě, že skutečně nechcete psa s PP a to z jakéhokoliv důvodu, jsem přesvědčena o tom, že útulek je právě to pravé místo pro vybrání Vašeho nového parťáka. Je dobré si uvědomit, že ve většině případů jsou to právě pejskové bez PP, kteří pocházejí často od množitelů.

Tito lidé se již dále nezajímají o osud svých potomků a množení berou jen jako další výdělečnou činnost. Je přeci velká zábava nakrýt dvě různá plemena a čekat co z toho vzejde.

Jsou ovšem ale i spojení, která jsou naprosto nevhodná a vznikají tak povahově nároční jedinci, které například pejskař začátečník nezvládá a proto jej umístí do útulku, nebo jej pohodí v lese jako kus nábytku. V útulku ale najdeme pejsky z různých důvodů, např. stěhování, příchod dítěte, nevhodný dárek, nedostatek času, nedostatek financí atd.

 

Nepodporujte tedy prosím množitele koupí štěňátka bez PP, a raději než k množiteli zajděte na návštěvu do útulku! 

 

 

 

Nevěřte větám typu

 

„Rodiče mají papíry, jen jsme neměli čas chodit po výstavách, ale štěňátka jsou čistokrevná.“

Čistokrevné štěně je pouze štěně s PP! Co si o takových majitelích myslet? Může to být jakkoliv, ale jisté je to, že Vám nikdo nezaručí, že se zrovna u daného jedince neobjevila jakákoliv nemoc, kvůli které by nemohl být uchovněn.

 
 
„Měli jsme 8 štěňat, ale dali nám papíry jen na 6.“
Nesmysl! V případě, že chovatel splnil veškeré podmínky k chovu a vrh je zaznamenaný na ČMKU, papíry se vystavují na všechna štěňata i kdyby jich bylo 20.

 

 

„Speciální štěňátka mini, modrá, merle ……….“

Toto se týká hlavně pejsků malého vzrůstu. V dnešní době je hrozně moderní mít mini pejska, ale lidé si neuvědomují, že to přináší i spousty zdravotních rizik.  Množitel se Vám může dušovat, že se jedná o "speciální plemeno", které ale není v EU uznáno. V tomto případě by se ve Vás mělo automaticky vzbudit podezření, že zde není něco v pořádku.

Upozorňuji, že tyto „speciální“ štěňata, ať se jedná o velikost, nebo barvu jsou mnohdy stejně drahá jako jedinci s PP. Zde je jen zcela viditelná snaha vydělat na aktuálním trendu, který ale absolutně nesplňuje parametry předepsaného standardu a opět připomínám, že zde hrozí opravdu veliké riziko zdravotních problémů!

 

 

„Je mu 6 týdnů, ale je naprosto samostatný a očkovaný.“

Každý zkušený a kvalitní chovatel Vám nedá štěně dříve jak v 8 týdnech životaV případě, že jste takový hazardér a pejska si vezmete dříve, opět si zaděláváte na problémy do budoucna. První vakcinace probíhá v 7. týdnu, pejsek by pak měl zůstat ještě týden po vakcinaci u maminky, než se s očkováním vypořádá jeho imunitní systém. Důležitá je také socializace. V období mezi 6-8 týdnem probíhá právě socializace na ostatní pejsky a k tomu štěně potřebuje matku a sourozence. V případě, že toto období bude vynecháno, je zde velká pravděpodobnost agresivity vůči jiným jedincům v dospělosti.

 

 

 

Těm co článek dočetli až sem, děkujeme za pozornost a věříme, že někomu tyto informace pomohly při rozhodování.

 

Uvítáme zpětné reakce, nápady a typy pro zlepšení, či návrhy nových článku. Mějte príma den.

 

 

 

Zdraví Vás internetový obchod Chlupík.cz